דף הבית
מאמרי גישור גירושין
עסק משפחתי בגירושין

עסק משפחתי בגירושין

עסקים משפחתיים הם מקום בו קשה להפריד משפחה ועסקים.
נקודת המוצא כאן, היא שלרוב האנשים ערך המשפחה הינו ערך עליון. מצד שני, המציאות מוכיחה, כי סכסוכים כספיים עלולים לפרק משפחות רבות.

ברוב המשפחות בהן קיימים עסקים משפחתיים, עלתה התובנה כי "לכל סירה יש קפטן אחד":

הדור הראשון – דור ההקמה, לא היה מצוי בקונפליקט (אלא במקרים של שותפות בין אחים / חברים / אנשי עסקים)
דור ההקמה של כל עסק משפחתי חווה חבלי לידה קשים, בנה את העסק ב-10 אצבעות מ-0…

ראינו עסקים, בהם היה קיים ניצול לכאורה של הדור השני מתוך הנחה כי בכל זאת, כאשר מדובר בעסק משפחתי, המטרה היא רווחת המשפחה.

הדור השני – מורכב ברוב המקרים מכמה אחים. ראינו מקומות בהם כל האחים נכנסו לתוך העסק, מקומות בהם רק אחד הילדים תרם לעשייה המשפחתית מתוך העסק. האפשרויות מגוונות.

כאשר מדובר במספר אחים המעורבים בעסק המשפחתי, ישנה התעסקות יומיומית בעניינים רגשיים. ככלל, ניתן לומר כי בכל מה שקשור לאנשים בכלל, ומשפחה בפרט – "כל שקל הוא נים של רגש". הכוונה היא, שקשה מאד להפריד בין האמוציות, המשקעים מהעבר, החוויות שבנו את מערכת היחסים, לבין קבלת החלטות, מאוויים כלכליים והשאת הרווחיות. לעתים, ניתן לראות מצב שכל אחד מבני המשפחה מתחרה על: "מי אוהב יותר".. "את מי אוהבים יותר"… מי נותן ומי לא נותן מספיק…

הדורות הבאים – נולדים בד"כ לתוך שפע. כאשר עסקים משפחתיים נבנים בצורה נכונה, הדאגה לדורות הבאים, כדור ממשיך מגיעה לא מתוך תפיסת הישרדות המאפיינת את הדור הראשון, אלא מתוך תפיסת שפע, אשר באמצעות הכלים הנכונים מגדילה את העוגה המשפחתית ומאפשרת תנאי צמיחה גם לעסק המשפחתי וגם לפרטים במשפחה.

"להזמין מגשר במצבי משבר"

היכולת של צד שלישי נייטרלי להבין את האינטרסים, הצרכים, הרצונות (הרגשיים והכספיים), לזהות אותם, למפות אותם, לשאול שאלות (עדיף באופן רגיש ועדין) ולעתים אף להציע פתרונות הינה בלתי מוטלת בספק!

גורם חיצוני, אשר בוחן את הללו מנקודת מבט המכוונת למציאת פתרונות ולבניית מצב של שיווי משקל בו כל אחד מהגורמים אינו מעוניין לשנות את מצבו מביאה ברוב המקרים להסכם משפטי-משפחתי אשר תורם למשפחה ובפרט כאשר מדובר על עסקים משפחתיים את התועלות הבאות:

  • שימור וחיזוק ערוצי תקשורת בריאים ופתוחים
  • מציאת פתרונות בהם כל בני המשפחה מרוויחים
  • הגדלת העוגה והרווחיות
  • דאגה לדורות הנמצאים לקראת פרישה
  • הבטחת עתידם של הדורות הבאים
  • יצירת מורשת משפחתית מכובדת

עסק משפחתי בגירושין

לפי החוק הישראלי, עסק שהוקם במהלך החיים המשותפים, הוא נכס משותף של בני בזוג, אלא אם הוסכם על ידם אחרת. במצב של פרידה, עומדות בפני בני הזוג שיש להם עסק משותף כמה אפשרויות: להשאר שותפים עסקיים על אף הפירוד, למכור את העסק לצד שלישי, או שבן הזוג לשעבר ימכור את העסק לבן הזוג השני.

לכל אחת מהשיטות יתרונות וחסרונות. כך למשל, להשאר שותפים עסקיים – מאפשר לעסק להמשיך להתקיים במתכונתו הנוכחית מבלי שאחד הצדדים "יוותר" על ניהול העסק בפועל, ומאלץ את בני הזוג להשאר ביחסים, מה שעלול להקשות על יציאה לחיים חדשים מצד שני. ההחלטה של בני הזוג לרוב תלויה במידת מעורבותם בפועל בניהול העסק וביכולת שלהם לרכוש את חלקו של הצד השני.

רוצים לדעת עוד? דברו איתנו...

תפריט נגישות