דף הבית
גישור משפחתי
גישור ירושה וצוואה

גישור ירושה וצוואה

היכולת לשבת יחד ולקבל החלטות באמצעות ליווי של צד שלישי נייטרלי עשויה לחסוך מהמשפחה ריבים מיותרים, בזבוז כספים משווע ונתקים שקשה לאחותם בהמשך.

גישור בענייני ירושה וצוואה נועד לסייע למשפחה שלא להפוך את האבל על מותו של קרוב למלחמת אחים. בשוֹלֶם אנו משלבים בין עורכי דין מתחום המעמד האישי בעלי ניסיון בפתרון סכסוכי ירושה לבין מומחים מהתחום הטיפולי והכלכלי על מנת לאפשר פתרון מהיר, תכליתי וממוקד של חלוקת העזבון.

גישור בענייני ירושה וצוואה הוא אחד מנושאי הגישור העדינים ביותר. בתהליך קיימת בד"כ מתיחות רבה ואי נעימות. הרגשות השליליים הללו נובעים בעיקר מהצורך לחלק את עזבונו של בן משפחה קרוב שנפטר ותחושת צער טבעית על מותו.

למה גישור מתאים לענייני ירושה וצוואה?

גישור בענייני ירושה וצוואה הוא אחד מנושאי הגישור העדינים ביותר. בתהליך קיימת בד"כ מתיחות רבה ואי נעימות. הרגשות השליליים הללו נובעים בעיקר מהצורך לחלק את עזבונו של בן משפחה קרוב שנפטר ותחושת צער טבעית על מותו.

הדילמה הברורה הנוצרת בסכסוך משפחתי הנובע מענייני עיזבון של אחד ההורים או שניהם הוא האם לבחור במערכת המשפט הפורמאלית או לבחור בגישור?

המערכת המשפטית הרשמית מעניקה אפשרויות רבות לכל אחד מהצדדים להעמיק את הקרע ולהאריך את הסכסוך. בדרך זו המערכת המשפטית הפורמאלית עלולה להפוך להיות כלי נוסף בסכסוך הירושה המתמשך ומלא היצרים שמובל על ידי מריבה משפחתית אישית לחלוטין. זהו פתח ליצירת מעגל ארוך ומתיש של הליכים משפטיים המשמשים לדלק הגורם להחמרת סכסוך הירושה ולא לפתרונו המהיר.

בביהמ"ש לא ניתן מענה לרגשות ואינטרסים מעבר לקבוע בחוק, וממילא אין לכל אלו רלוונטיות בהליך המשפטי.

לעומת זאת, תהליך הגישור נועד ומאפשר מתן ביטוי מלא לכלל הרגשות והאינטרסים, בין היתר, בשל האווירה האינטימית, הסבלנות והזמן שהמגשרים מקדישים למשפחה.

דברו איתנו כאן

    מה אומר החוק במצבים שבהם הנפטר לא הותיר אחריו צוואה?

    דרך המלך להסדרת יחסי הרכוש לאחר הפטירה הינה באמצעות עריכת צוואה.

    במידה והנפטר לא הותיר אחריו צוואה חתומה ומסודרת אצל עורך דין העוסק בדיני משפחה, היורשים הטבעיים שלו יהיו כמובן בת זוגו וילדיהם. חלוקת הרכוש מתבצעת באופן הבא: האישה מקבלת חמישים אחוז מרכושו וילדיו מתחלקים ביניהם שווה בשווה בחמישים האחוזים הנותרים. ישנם כמובן, מקרים מורכבים יותר, לדוגמא: כאשר ישנה "ידועה בציבור", אין ילדים ויש נכדים וכד'.

    לרוב במקרים הנ"ל יש פער משמעותי בין האינטרסים של בני המשפחה השונים. גישור בענייני ירושה וצוואה מאזן אינטרסים מנוגדים ומשותפים הנובעים מכך שהאלמנה מבקשת לשמור על רמת החיים אליה הורגלה ורצונה להזדקן בכבוד לעומת החשש של ילדיה מקיפוח של זכויותיהם בעיזבון אביהם.​

    האם גישור בענייני ירושה מתאים גם במצבים בהם ישנה צוואה?

    גישור בענייני ירושה וצוואה מהווה פתרון גם כאשר ישנה צוואה מסודרת וחוקית במקרה של מחלוקת בין היורשים הנוגעת לאופן מימושה, חוקיותה, כשירותה ותוקפה של הצוואה.

    גישור בענייני ירושה וצוואה הוא אמצעי מהיר, יעיל ונוח לפתרון של סכסוכים משפחתיים. גישור בענייני ירושה וצוואה מבוסס למעשה על צד שלישי, ניטראלי, בניהול של משא ומתן הוגן לשני הצדדים. נקודת ההתחלה בתהליך גישור בענייני ירושה וצוואה היא בראייה היקפית רחבה של כל האינטרסים הנוגעים לכל אחד מהצדדים בסכסוך בנפרד ובניסיון הוגן לפתור את המחלוקת בנושא הירושה והצוואה הנידונים לשקם ולשמר תוך כדי את מערכת היחסים במשפחה שניזוקה תוך דגש על כבודו וזכרו של הקרוב שהלך לעולמו.

    למה רצוי לשלב מגשר בעל הכשרה טיפולית לצד מגשר בעל הכשרה משפטית בענייני ירושה וצוואה?

    גישור בענייני ירושה וצוואה הוא לרוב ניסיון לפתור סכסוכים שהם מראש מלאי יצרים וההכרעה בהם היא אפילו לא קצה הקרחון במערכת סבוכה ומורכבת רגשית של עלבון, כעס, קנאה והפליה. גישור בענייני ירושה וצוואה לעיתים מביא אל פני השטח טראומות וזיכרונות ילדות ישנים של תחושות קיפוח, אי שיוויון והפליה בין האחים. התמודדויות רגשיות אלה, מקבלות פתרון באמצעות שילוב מגשרים בעלי הכשרה טיפולית.

    אחים שהתגלעו ביניהם סכסוכים הנוגעים לירושות וצוואות הוריהם לרוב נושאים עימם מטען כבד ומוסתר אשר בית המשפט אמור להכריע בשיקול דעתו במחלוקת העתיקה הנ"ל בין כל בני המשפחה. השיקולים המשפטיים, עורכי הדין, והנייר שסופג הכל בכתבי הטענות, שלב ההוכחות והחקירות, כל אלו אמורים להביא להחלטה נכונה, אשר אינה בהכרח מתאימה לכל הצדדים בעניין. בתהליך גישור, מחפשים באמצעות הצדדים את הפתרונות היצירתיים אשר יספקו את הצרכים והאינטרסים של כל המעורבים.

    עריכת צוואה: כיצד תהליכי גישור משפחתי מסייעים לך ולמשפחה שלך בעת עריכת צוואה?

    עריכת צוואה לפי מודלים גישוריים הינה מפתח לשיפור מערכות היחסים כבר במהלך החיים. פעמים רבות, כאשר פנו אלינו אנשים לצורך עריכת צוואה, התברר שהנושא האמיתי היה שונה.

    לעתים קרובות, בתוך המשפחה התגלו מערכות יחסים מורכבות אשר רק באמצעות גורם חיצוני נייטרלי, מגשר, ניתן היה לגעת בהן ולמצוא דרכים לחיזוקן באמצעות פתרונות מעשיים המקרבים ומאחדים את בני המשפחה. עריכת צוואה באמצעות תהליך גישור משפחתי מסייעת גם למערכת היחסים לקראת גיל הזהב.

    במה שונה עריכת צוואה אצל מגשר-עו"ד מעריכת צוואה אצל עו"ד שאינו מגשר?

    הסדרת הרכוש לאחר ה-"מאה ועשרים" הינו נושא רגיש במיוחד בכל משפחה. ישנן מספר דרכים באמצעותן נעשית עריכת צוואה: עריכת צוואה בכתב יד; עריכת צוואה בעדים; עריכת צוואת "שכיב מרע". כאשר עריכת צוואה מתבצעת אצל עו"ד, תפקידו מסתכם בניסוח באופן משפטי את רצון המצווה. לעומת זאת, כאשר עריכת הצוואה מתבצעת אצל מגשר-עו"ד, תפקידו הוא לברר את הרצונות, אינטרסים והצרכים של האדם ויחד מחפשים את הדרכים להגשימן עוד בחייו. מצב כזה נועד הן להקל על המצווה בעודו בחיים והן לאפשר לו לתכנן את הירושה באופן מושכל ואחראי.

    רוצים לדעת עוד? דברו איתנו...

    תפריט נגישות