דף הבית
הסכם ממון
הסכם ממון לאחר נישואין

הסכם ממון לאחר נישואין

הסכם ממון הוא חוזה בין בני זוג שרוצים להבטיח לעצמם את השקט הנפשי במקרה של הפסקת הקשר עקב פרידה או פטירה. כשנערכים מראש, נמנעת עוגמת נפש רבה ותמיד כדאי להתכונן, גם לתרחישים שנדמה שהם בלתי אפשריים.

הסכם ממון בין בני זוג

אז מה זה בעצם ההסכם הזה? מדובר בהסכמות אותן מחליטים בני הזוג בנוגע לחלוקת הרכוש והממון ביניהם, במקרה של פרידה או גירושין או פטירה (חס וחלילה).

אחד הדברים הבולטים אותו ראינו במהלך השנים, הוא זוגות שבזמן שהאהבה צעירה, נוצר קונפליקט סביב עניינים כספיים ותהליך החתימה על הסכם הממון (בין אם הגיע על ידי ההורים של אחד מבני הזוג או מהם עצמם) הפך להיות תהליך שדומה לתהליך גירושין בו לכל אחד מהצדדים עורך דין מטעמו – דבר המחבל משמעותית במערכת היחסים במקרים רבים.

כשזוג מתחתן, ובמיוחד זוג צעיר, מחשבות על פירוק החבילה וסיום הקשר הזוגי רחוקות מהשניים שנות אור. הם בעיצומה של מערכת יחסים אוהבת ורומנטית, מבקשים למסד את אהבתם בנישואים ומתכננים להקים משפחה מאושרת. אולם החיים, כמו החיים, מזמנים לא מעט הפתעות, מכשולים ואתגרים ולפעמים מבינים השניים שהמוצא הטוב ביותר עבורם הוא לסיים את מערכת היחסים הזוגית.

ככל שתהיינה יותר הסכמות שהוחלטו מראש, כך יהיה הליך הגירושין קצר יותר ממוקד יותר ועם פחות מטען רגשי. פירוק התא המשפחתי הוא אחד ההליכים הטעונים והמורכבים ביותר בשל הצטברות הרגשות שמתלווים לתהליך, רגשות שעלולים להתעצם עוד יותר אם יש גם ילדים בתמונה, וכעסים שהצטברו במהלך השנים. כל אלו עלולים להוביל למאבק מר, כואב ויקר לשני הצדדים, שלא לדבר על ממושך. הדרך האפקטיבית ביותר להמנע מתרחיש שכזה, היא באמצעות הסכם ממון. מניסיוננו בתהליכי גישור לגירושין / פרידה בהם היה הסכם ממון לבני הזוג, הגיעו הצדדים להסדר בשתי פגישות קצרות (בממוצע).

פנו אלינו בכל שאלה כאן:

    למה צריך הסכם ממון?

    לרוב יש בו צורך כאשר ישנם פערים משמעותיים בנכסים, רכוש וכספים בין בני הזוג. כדי למנוע מצב בו במקרה של פרידה, יחולק הממון שווה בשווה, גם כזה שהיה שייך לאחד מבני הזוג לפני הנישואין, בוחרים רבים לערוך הסכם ממון שיסדיר סוגיה זו מראש.

    גם זוגות שהנישואים הם פרק ב' עבורם, וצברו רכוש וחסכונות, מעוניינים שילדיהם מנישואים ראשונים יזכו לקבל את הרכוש שנצבר ודואגים להבטיח אותו באמצעות הסכם ממון.

    ואפילו זוגות צעירים שאין להם רכוש רב, בוחרים פעמים רבות לנסח הסכם ממון כדי שהיה וחלילה תתפרק החבילה, יידעו בדיוק כיצד לחלק ביניהם את הרכוש שיספיקו לצבור עד למועד הפירוד.

    הסכם ממון נתפס בקרב בני הזוג כבלתי רומנטי, עם מורכבות רגשית גדולה אצל בני הזוג, כולל חששות מפגיעה באיכות הקשר, מעצם המחשבה וההיערכות לפרידה אפשרית. ולכן, כדי לצלוח בשלום את המכשולים האלו, להתגבר על החששות ולשמור על קשר הרמוני, איכותי ואוהב, מומלץ להיעזר במגשר שיסייע בגיבוש הסכם ממון, נטול תחושת קיפוח וחששות.

    תהליך גישור לגיבוש הסכם ממון

    הליך גישור משפחתי שמטרתו לגבש הסכם ממון הוא דרך אנושית ורגישה לשמור על האיזון הזוגי (ואפילו חיזוק הזוגיות), מבלי לגרום לתחושה של קיפוח וחוסר שוויון אצל אחד הצדדים או לחוסר הוגנות בתחושת מי מהם. התהליך מאפשר לשני הצדדים לספר את נקודת מבטם, להבין מה חשוב לכל אחד ואחת, לוודא שמתקיים שיח משתף ולבסוף, לאחר שהושגו הבנות והסכמות, לנסח הסכם ממון המבוסס על התקשורת החיובית והיעילה שנוצרה בין השניים.

    כאשר מושג הסכם ממון באמצעות הליך גישור משפחתי, ניתן לשמור על ההרמוניה הזוגית, כשבני הזוג יוכלו להתחיל את חייהם המשותפים ללא פחדים ומשקעים, אלא מתוך הבנה הדדית של המצב, המוסכמת על שניהם. ברוב המקרים, נוכח בגישור צמד מגשרים (גבר ואשה) המגיעים מעולמות עריכת הדין / הטיפול הזוגי – דבר המקנה נקודות מבט מקצועיות ורחבות על הפערים ככל שישנם.

    בבית 'שוֹלֶם', תוכלו לנהל תהליך גישור משפחתי לגיבוש הסכם ממון. איתנו תוכלו לקבל סיוע בהתמודדות עם הקונפליקט הרגשי שמצוי בהליך הסכם ממון, מבלי להגיע להסלמה רגשית ולהבין, ואף ליהנות, מהיתרונות הרבים שבהסכם זה.

     

    ומהם באמת היתרונות בהסכם ממון?

    בראש ובראשונה הוא הופך את מערכת היחסים יציבה, בטוחה ובעיקר ברורה, כאשר כל צד מודע לחלק שלו בשותפות ביניהם. כשההסכם מתגבש באמצעות גישור משפחתי, הוא מאפשר לבני הזוג לקיים קשר צומח ממקום של כבוד, הבנה הדדית ושיח אפקטיבי.

    הסכם ממון מאפשר לבני הזוג להסדיר שני דברים משמעותיים מאד לקראת נישואיהם:

    במקרה והנישואים לא צלחו, יימנעו מבני הזוג מחלוקות וויכוחים סביב כספי ורכוש

    וכן, הסכם ממון מסייע להבטיח נישואים מצליחים ומוצלחים, דווקא בשל ההבנות וההסכמות הברורות.

    חשוב לציין כי ניתן לערוך את ההסכם בכל שלב. ניתן לגבש הסכם ממון לאחר הנישואים, במהלכם, או לפני שמתחילים את החיים המשותפים.

    בשל הצוות המורכב גם ממטפל/ת זוגי/ת, תהליך גיבוש ההסכם נותן מענה לא רק למקרים של פרידה אלא גם לחיים עצמם.

    בית שוֹלֶם– אתם בכיוון הנכון!

    אנו מבינים את הקושי לעסוק בענייני חלוקת רכוש בעוד אתם נשואים, או אפילו לפני החתונה. החשש להכניס למערכת היחסים האוהבת וההרמונית סוגיות הנוגעות לרכוש וממון והחשש בפגיעה בהרמוניה זו. מתוך ההבנה הזו יצרנו כלים יעילים לשיח בו נושא חלוקת הכספים והרכוש יהיו עטופים באהבה ובבטחון וברצון לשמור על קשר יציב וחזק. בבית שוֹלֶם, אנו מסייעים להבין שמדובר בהסכם זוגיות, שמסייע לצמצם ולמנוע חששות, במיוחד אם יש לאחד מבני הזוג רכוש שצבר, עסקים משפחתיים או שותפויות שעלולות להפגע במקרה של פרידה.

    בבית שוֹלֶם ובאמצעות מגשרים משפחתיים מנוסים, מתנהל שיח כן ופתוח על הציפיות של בני הזוג מהחיים המשותפים והמטרות שלהם כזוג, מבלי לחשוש מלהציף נושאים שלרוב לא עולים בשיח בין בני הזוג. וכל, למרות שלא ניתן לחזות את העתיד והאם חלילה הוא צופן גירושין, כן ניתן לקבוע כללים להתנהלות נכונה בנישואין.

    באמצעות הליך גישור, וכדי להגיע להסכמות, המגשרים המשפחתיים ב'שוֹלֶם' בוחנים, יחד עם בני הזוג את רצונם ומטרותיהם, שיכולות להיות כלכליות ואף רגשיות. לאחר שהוגדרו המטרות, מתחיל החיפוש אחר הפתרונות שעונים על צרכי שני הצדדים. עם תהליך כזה, ההסכם שמתגבש הוא אנושי, אישי ומספק שקט לבני הזוג ובאותה עת גם מחזק את הקשר והאהבה ביניהם.

    הליך הגישור בשוֹלֶם הופך את תהליך ניסוח הסכם הממון לתהליך שיתופי, כאשר המגשר מסייע לבני הזוג לבטא את הצרכים והאינטרסים שלהם בצורה בונה ומקדמת, כדי להבטיח זוגיות מבוססת על שקיפות, ודאות ובטחון.

    בתהליך נעשה שימוש בכלים מעולם הגישור, ששונים לחלוטין מהשפה המשפטית הקרה והמנוכרת, אותה שפה שיוצרת לעתים רתיעה מהסכם הממון בשל היותה נטולת רגשות ורגישות. תחושות כמו שיתוף שוויון ואהבה מתעצמות בזכות השפה הגישורית ומערכת היחסים הופכת למחוזקת ואמיתית יותר.

    תהליך גישור ליצירת הסכם ממון בבית שוֹלֶם

    בפגישה הראשונה מתבצע בירור והבנת הצרכים והרצונות, כדי לדייק את התהליך ככל האפשר. כאמור, השילוב בין מגשרים, המיומנים בניהול משא ומתן משפחתי, מאפשר תהליך קצר, נעים ובונה.

    בתהליך הכנת הסכם ממון ניתן לשלב פגישות נפרדות עם בני הזוג, וזאת בכדי שכל אחד מהצדדים יוכל להציג את רצונותיו גם באופן דיסקרטי. ההסכם מנוסח על פי הסכמות בני הזוג ובסיוע המגשרים, וניסוח ההסכם נערך באמצעות מגשרים שהינם עורכי דין העוסקים בתחום דיני משפחה.

    כל התהליך מתבצע ברגישות, בדיסקרטיות ובנועם. אם נערך הסכם ממון לאחר הנישואין, הוא יוגש לאישור בבית המשפט לענייני משפחה, שם יבררו שהצדדים להסכם מבינים את זכויותיהם ומקבלים את סעיפי ההסכם מתוך בחירה חופשית ומתוך מודעות להשלכות העתידיות. במידה וההסכם נערך לפני הנישואין, הוא ייחתם בפני נוטריון או בפני בית המשפט בהתאם לבחירת הצדדים.

    בית שוֹלֶם מציע תהליך עם הרבה ערך מוסף: נסיון בתהליכי גישור להסכם ממון, מגשרים המגיעים מעולמות תוכן רבים, כמו משפטים, פסיכולוגיה, יעוץ זוגי ואחרים, תהליך נעים, קונקרטי, מדויק וממוקד, שמביא להסכמות בונות, מחזקות ומעצימות בין בני הזוג.

     

    רוצים לדעת עוד? דברו איתנו...

    תפריט נגישות