דף הבית
עסקים משפחתיים

עסקים משפחתיים

לכל משפחה יש סיפור: פעמים רבות הסיפור הקיים יוצר תסכול בקרב חלק מבני המשפחה.

תהליך גישור בעסק המשפחתי מקנה לכם יכולת לבחור מחדש סיפור המיטיב עמכם ועם בני משפחתכם. סיפור הנותן כבוד למטרות, הערכים והחזון המשפחתי ונשען על מערכות היחסים, הצרכים והמוטיבציות של כל אחד בני המשפחה.

המשפחתיות יכולה להיות נקודת היתרון היחסי שלכם על פני המתחרים. יחד עם זאת, היא עלולה להיות בעלת פוטנציאל לסכסוכים משפחתיים ואף לפירוק העסק המשפחתי וכתוצאה מכך לירידה ברווחיות ופגיעה משמעותית באיכות החיים.

טשטוש הגבולות שבין המציאות העסקית לבין השמירה על המשפחה עשויה להשפיע על קבלת ההחלטות באופן שאינו מיטבי. היכולת למצוא יחד את שביל הזהב בין מערכות היחסים המשפחתיות לבין הפוטנציאל הכלכלי ומינוף העסק זו אמנות הגישור.

בכל שאלה צרו איתנו קשר...

    האבולוציה של עסקים משפחתיים ותרומתו של המגשר המשפחתי

    המאפיין את הדור הראשון – דור ההקמה, הוא בכך שחווה חבלי לידה קשים, הנובעים מהקמת עסק בעשר אצבעות יש מאין. פעמים רבות הדור הראשון, שהיה עסוק בלשרוד, לא היה מצוי בקונפליקט. הדור השני, שנולד לתוך העסק, לרוב נולד לתוך שפע.  כאשר עסקים משפחתיים נבנים בצורה נכונה, הדאגה לדורות הבאים, כדור ממשיך מגיעה לא מתוך תפיסת הישרדות המאפיינת את הדור הראשון, אלא מתוך תפיסת שפע, אשר באמצעות הכלים הנכונים מגדילה את העוגה המשפחתית ומאפשרת תנאי צמיחה גם לעסק המשפחתי וגם לפרטים במשפחה.

    ראינו עסקים משפחתיים בהם היה קיים ניצול לכאורה של הדור השני מתוך הנחה כי כאשר מדובר בעסק משפחתי, המטרה היא רווחת המשפחה ולאו דווקא רווחת העסק.

    הדור השני – מורכב ברוב המקרים מכמה אחים. ראינו עסקים משפחתיים בהם כל האחים נכנסו לתוך העסק, ומקומות בהם רק אחד הילדים תרם לעשייה המשפחתית מתוך העסק. האפשרויות מגוונות.

    ככלל, ניתן לומר כי בכל מה שקשור לאנשים בכלל, ומשפחה בפרט – "כל שקל הוא נים של רגש" הכוונה היא, שקשה מאד להפריד בין האמוציות, המשקעים מהעבר, החוויות שבנו את מערכת היחסים, לבין קבלת החלטות, מאוויים כלכליים והשאת הרווחיות. לעתים, ניתן לראות מצב שכל אחד מבני המשפחה מתחרה על: "מי אוהב יותר"… "את מי אוהבים יותר"… מי נותן ומי לא נותן מספיק…

    בתהליך הגישור, בסיועו של צד שלישי נייטרלי (המגשר המשפחתי), בני משפחה מציפים את הצרכים, האינטרסים והרצונות (הרגשיים והכספיים) שלהם, ויחד בונים אלטרנטיבה מתאימה יותר לעסק המשפחתי – הסיפור המועדף.

    הליך גישור בעסק משפחתי מאפשר את התועלות הבאות:

    • שימור וחיזוק ערוצי תקשורת בריאים ופתוחים;
    • מציאת פתרונות בהם כל בני המשפחה מרוויחים;
    • הגדלת העוגה והרווחיות;
    • דאגה לדורות הנמצאים לקראת פרישה;
    • הבטחת עתידם של הדורות הבאים וטיפוח המורשת המשפחתית;

    הדרך להניע תהליך גישור משפחתי בעסקים משפחתיים הוא פשוט. על פי חוק שימור האנרגיה – אנרגיה לא יכולה ללכת לאיבוד. מכאן, שכל אדם הקשור למשפחה שעושה תנועה לכיוון של גישור משפחתי, מניע תנועה גם של האחרים.

    בהקשר זה קיימת אפשרות לעבוד רק עם אחד / חלק מבני המשפחה הרוצים לעשות שינוי באמצעות תהליך אימון אישי ליישוב סכסוך בעסק המשפחתי. כמובן שהעדיפות הינה לעבודה ושיתוף פעולה מצד כל בני המשפחה אולם לעתים המציאות אינה מאפשרת זאת.

    מהם המאפיינים הייחודיים של עסק משפחתי?

    עסק משפחתי הוא בעל ייחודיות עצומה שכן הוא משלב מערכות יחסים עסקיות עם מערכות יחסים משפחתיות.

    בעסקים, כאשר שיתוף פעולה אינו מצליח, ניתן להפרד כידידים, ובמקרה הגרוע להגיע לעימות משפטי. בעסק משפחתי, תוצאה כזו גובה מחיר יקר מאד של הקשרים המשפחתיים ולכן יש לעשות כל מאמץ על מנת להימנע מכך.

    אחד היתרונות כאשר לא מדובר בעסק משפחתי אלא בשותפות מסוג אחר, הינו שניתן לבחור להתנתק מאותו אדם באופן מוחלט. במשפחה לעומת זאת, לא ניתן באמת להתנתק מאדם באופן מוחלט. לכן, עבודה על שיפור התקשורת היא חיונית כל כך.

    מהם סוגי הקונפליקטים הנפוצים בניהול עסק משפחתי?

    • תפיסה שונה בין הדורות
    • קונפליקט סביב חלוקת התפקידים בעסק
    • כניסת בני משפחה נוספים לעסק המשפחתי
    • תגמולים וחלוקת כספים בין בני המשפחה
    • גירושין של בן/בת זוג או של שני בני זוג העובדים/בעלים בעסק
    • סכסוך בין עובדים שאינם בני משפחה
    • העדר גבולות ברורים בין עבודה וחיים פרטיים
    • קונפליקטים בין עובדים לבין בני משפחה

    מה אנחנו מציעים לכם?

    מסלול מניעתי

    מסלול זה מתאים לעסקים משפחתיים אשר רוצים לשמר את הקיים ואף להעצימו, ולהכשיר את הקרקע מבעוד מועד להתמודדות עם אתגרים פוטנציאלים. במסגרת המסלול המקדמי אנו עובדים ביחד אתכם במטרה לייצר אמנה משפחתית.

    האמנה המשפחתית היא תוצאתו של תהליך הידברות כנה ופתוח בין בני המשפחה המרכיבים את העסק המשפחתי. היא מבטאת מפגש רצונות וצרכים של בני המשפחה ומתייחסת לנושאים שונים ורחבים בהתאם לרצונם של בני המשפחה. כך למשל יכולה האמנה להתייחס לזכויות וחובות הבעלים, מנגנוני קבלת החלטות, כללים להעסקת בני משפחה, זכויות הצבעה שונות, קבלת חברים חדשים לחברה, הצבעה עם רוב מיוחד, חלוקת דיבידנדים, זכויות וטו, מנגנוני ניהול קונפליקטים.

    האמנה המשפחתית יכולה להוות מסמך בעל אופי דקלרטיבי שמהווה קוד התנהגות מצופה, והיא יכולה להוות הסכם בין בעלי המניות בחברה – הכל בהתאם לרצונם של בני המשפחה ומטרתם בתהליך.

    מסלול ליישוב סכסוך קונקרטי

    כמו בכל חברה, אינטראקציה עסקית אינטנסיבית יכולה לזמן סכסוכים. אלא שבשונה מעסק "רגיל" המחיר של סכסוך בעסק משפחתי הוא גבוה הרבה יותר. הקונפליקטים עוברים אוטומטית למשפחה ופעמים רבות לבני משפחה נוספים שכלל לא היו מעורבים בקונפליקט הראשוני. הדבר עלול להנציח סכסוך רב שנים ובלתי ניתן לשליטה.

    יישוב הסכסוך בצורה יעילה ומהירה הוא קריטי בהקשר זה. הליך הגישור מספק תהליך קצר וממוקד ששואף להביא לפתרון מיטבי של הקונפליקט. במהלך הגישור, לומדים בני המשפחה איך לתקשר בצורה בונה, איך להקשיב איש לצרכי רעהו ובכך רוכשים כלים להתמודדות עם אינטראקציות קונפליקטואליות עתידיות.

    רוצים לדעת עוד? דברו איתנו...

    תפריט נגישות